Tonni poikineen – tonni poikimaan

 

Jos en käytä enää hissiä, säästän paljon sähköä ja sitä kautta luonnonvaroja… Mitäs, jos ostaisin tavarat käytettynä enkä uutena… Entä, jos luopuisin autosta. Eipä tarttis pysäköintimaksujakaan maksella… Voisin myös viedä osan tavarakaaoksestani kirpparille ja ansaita muutaman euronkin… Pystyisinköhän vaihtamaan kasvisruokavalioon..?

Tällaisten kysymysten parissa tuli painittua yliopiston Elinkaariarviointi-kurssin ryhmätyössä, joka liittyi ”Tonni Lähti” -projektiin laskelmien osalta. 1000 kg säästäminen luonnonvaroja vuodessa vaatiikin jonkun verran omistautumista ja vaivaa. Vaihtoehtoja on onneksi monia, ja monet niistä hyödyttävät vielä omaa terveyttämme.

Pari miljoonaa vuotta olemme maapallon 4,5 miljardin iästä lainanneet ja tällä hetkellä kulutamme 1,5 maapallon kantokyvyn verran luonnonvaroja vuodessa. Me suomalaiset kulutamme keskimäärin 40 tonnia luonnonvaroja, vaikka kestävä kehitys vaatisikin materiaalijalanjäljen pienentämisen 8 tonniin. Jotain on siis tehtävä ja parempi aloittaa ajoissa kuin liian myöhään.

Jos en käytä hissiä säästän 12-19 Wattia/kerta-ajo hissityypistä riippuen (Jussi Matikan insinöörityö. 2013. Metropolia). Aika paljon pitäisi olla hissillä ajelua, jotta säästäisin tonnin verran – 650 kWh – luonnonvaroja vuodessa. Mutta saahan sähköä säästettyä monestakin paikasta, ja se säästö näkyy myös sähkölaskussa.

Laskelmia laatiessani vaimoni vaihtoi hieman yllättäen kasvisruokavalioon. Minä pelkäsin pöytäkeskusteluja, joita syntyy sika(seka)ruokavaliostani verrattuna hänen ekologisempaan ruokailutottumukseen. Tomaattikeittoa lukuunottamatta en edes osannut tehdä hyvää kasvisruokaa. Lihasta en luopunut, mutta aika automaattisesti lihan käyttöni väheni puoleen samalla täydellisiä kasvisruokareseptejä metsästäessäni.

Ensimmäisen tonnin säästämiselle on olemassa oikotie, ja se on sähkösopimus. Takeena on vaihtaa sellaiseen sähkösopimukseen, jossa mahdollisimman suuri osa energiasta tuotetaan tuuli- tai vesivoimalla. Toinen tonni tuleekin kimppakyydillä työmatkoista, kolmas ruokavaliomuutoksilla, neljäs suihkussa käytettyä aikaa vähentämällä ja viides vaikka sähkölaskua pienentämällä. Eihän tämä niin vaikeaa olekaan! Ei kun kaikki mukaan!

Timo Sundström opiskelee ympäristötieteitä Avoimessa yliopistossa.

Facebook Comments