Juuri sinä olet kiertotalouden dynamo!

 

Hei sinä: tiesitkö olevasi kiertotalouden dynamo? No nyt tiedät!

Dynamo on generaattori, joka muuttaa mekaanisen pyörityksen monipuolisemmin hyödynnettäväksi sähköenergiaksi. Kiertotalous puolestaan tarkoittaa uutta talouden järjestelmää, jossa aineet, resurssit ja materian arvo kiertää paljon nykyistä tehokkaammin. Mitä ihmettä?

Tarkoitan siis sitä, että juuri sinun valintojasi kaivataan, jotta saamme uutta virtaa ratkaisuihin. Tarvitsemme ratkaisuja, joilla luonnonvaroja opitaan koko yhteiskunnan tasolla käyttämään nykyistä viisaammin. Ei riitä, että toteutetaan hienoja teollisia järjestelmiä, jos me tavalliset kuluttajat emme hahmota omien tekojen tai valintojen vaikutuksia. Koko kiertotalouden idea pohjautuu kuluttajan roolin muutokseen, mutta se voidaan onneksi toteuttaa pala kerrallaan!

Luonnonvarojen maailmanlaajuinen ehtyminen on megaluokan ympäristöhaasteista se kaikkein järkälemäisin. Muutama viikko sitten ympäristöguru Linkola pohti Helsingin Sanomissa, että luonnonvarojen niukkeneminen hirvittää enemmän kuin ilmastonmuutos. Helposti tulee aika voimaton olo, että mitä tässä nyt yksi ihminen voi asialle. Kuitenkin yksilöinä, oman elämän piirissä, juuri voimmekin ratkaista paljon. Materiaalien kulutusta voidaan vähentää vaikkapa tonni kerrallaan.

Tänään tiistaina 10.11. käynnistyy Tonni Lähti-haaste, johon tavoittelemme näin ensi alkuun tuhat lahtelaista tekoa luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi.
Minun Tonni Lähti -tekoni on autoilun vähentäminen. Lainaan työkaverin autoa viedessäni lapsia harrastukseen torstai-iltaisin ja vältyn siten oman auton hankinnalta.
Mikä on sinun tekosi? Tule mukaan jakamaan uutta energiaa!!

Energisin terveisin, Saara Vauramo, kehityspäällikkö, Lahden seudun ympäristöpalvelut

Facebook Comments