Taustaa

 

Tonni lähti – haaste paremmasta elämästä itsellemme ja maapallolle

Tämä on haaste sinulle, joka luet tämän. Käynnistä uusi vaihe elämääsi! Aloita muutos, joka vie maapallon kestäville raiteille ja itsesi parempaan elämään! Pudota joka vuosi tonni materiaalijalanjäljestäsi!
Tulevaisuuden elämä ja tulevaisuuden talous ovat hyvin erilaisia kuin se, mihin olemme tottuneet. Tähänastinen taloutemme on joka vuosi tarvinnut enemmän luonnonvaroja samansuuruisen talouskasvun aikaansaamiseksi. Materiaalinkäyttö maailmassa onkin 30 vuodessa kaksinkertaistunut ja lähtenyt tällä vuosituhannella entistä jyrkempään kasvuun. Tarvitsisimmekin usean maapallon resurssit, jos kaikki maapallon asukkaat kuluttaisivat meidän tavoin.

Suuri mahdollisuutemme on tässä: Meillä on kasassa yhä enemmän aineksia muuttaa talouttamme ja jokapäiväistä toimintaamme resurssiviisaaksi. Me voimme samanaikaisesti parantaa taloutta, ympäristön tilaa ja maailman kasvavan väestön elämää. Meillä on tiedossa suunta, mihin mennä. Meillä on mittarit, joilla seurata matkaa. Meillä on varaa aloittaa muutos, sillä uusi suunta tarjoaa edullisemmat ratkaisut ja paremman elämän kuin vanha meno.

Muutokseen tarvitaan kansalaisia, yrityksiä ja politiikka. Mutta kenenkään ei tarvitse odottaa toista. Tässä onkin ehdotus, miten kansalaisina voimme aloittaa muutosta tässä ja nyt. Kansalaisina toimimme markkinoilla kuluttajina, jolloin yritysten on seurattava meitä. Kun markkinoilla tapahtuu, politiikkakin herää ja säätää ohjausta parempaan suuntaan.

Keskivertosuomalaisen kotitalouden vuotuinen materiaalijalanjälki on tänä päivänä 40 tonnia henkeä kohden. Jokainen meistä tarvitsee siis vuodessa rekallisen verran luonnonvaroja nykyelämäänsä, toiset vähemmän, toiset enemmän. Vuonna 2050 meidän pitäisi pärjätä 8 tonnilla henkeä kohden, jotta ympäristö säilyisi ehjänä ja luonnonvaroja riittäisi kaikille. Tähän päästään, kun jokainen meistä pudottaa henkilökohtaista materiaalijalanjälkeään tonnin verran joka vuosi. Tästä meitä aikanaan mitataan!

40 - 8

Tonnin teot eivät ole suuren suuria, mutta silti merkittäviä.
– Kun joka työpäivä korvaat 2,5 kilometrin automatkan kävelyllä, lähtee materiaalijalanjäljestäsi tonni vuodessa ja saat kaupan päälle ilmaista liikuntaa.
– Kun laitat lahtelaiseen omakotitaloon 7 neliötä aurinkopaneelia, säästät vuodessa tonnin verran luonnonvaroja ja työllistät paikallisia sähköasentajia.
– Kun korvaat viikoittain puoli kiloa naudanlihaa broilerilla, kalalla tai kasvispihveillä, pudotat vuositasolla tonnin materiaalijalanjäljestäsi ja syöt samalla terveellisemmin.

Tulevaisuudessa resurssiviisaan tuotannon ja kulutuksen yhdistäminen lisää mahdollisuuksia entisestään. Uudessa liiketoiminnassa korostuu palvelujen myynti ja tuotteiden optimointi. Voi syntyä uuden teknologian harppauksia, joissa esimerkiksi kotien ja maatilojen hajautettu energiatuotanto syrjäyttää suuret voimalat tai älykäs liikennejärjestelmä hävittää yksityisautoilun ja joukkoliikenteen rajat. Kuluttaja-cleantech onkin uusi suuntaus yrityselämässä.

Joukossa on voimaa. Tämä heijastuu välittömästi liike-elämään ja julkiseen talouteen. Kun 1000 taloon asennetaan aurinkopaneelit, se työllistää asentajia ja vähentää ilmastopäästöjä. Kun 1000 ihmistä lisää menee auton sijaan bussilla tai pyörällä töihin, se vähentää ruuhkia, lisää kaupungin ja liikennöitsijöiden tuloja, parantaa Suomen vaihtotasetta ja vähentää terveydenhuollon menoja.

Meillä on iso laiva käännettävänä. Ja käännös on alkanut jo. Lähde sinäkin mukaan ja ilmoita, mistä ensimmäinen tonni lähtee!

Täällä on lisätietoa ja linkkejä materiaalijalanjäljestä!

Linkkejä

Tästä voit laskea oman materiaalijalanjälkesi (suomenkielinen on tulossa):

 Laivan kääntäminen on alkanut jo, esimerkiksi

Kotitalouksien luonnonvarojen käytön kirjo on suurta:

Mitä tiede sanoo luonnonvarojen kestävästä käytöstä:

Ketkä tietävät enemmän kestävästä elämästä:

Taustatietoa materiaalijalanjäljestä:

Ëhdota lisää linkkejä!

Facebook Comments